Voor Zuid-Afrikanen is ‘braaien’ bijna een levensstijl, een onmisbaar onderdeel van de cultuur. Braaien is veel meer dan alleen vlees eten. Het is een hele beleving en een echte sociale aangelegenheid. Braaien staat voor gezelligheid. 

Iets wat we in Nederland, als het mooi weer is, ook steeds meer zien.
Barbecues met grote groepen in het park, op de boot of gewoon in de tuin. Barbecueën moeten garant staan voor die heerlijke, gezellig zomeravond.
Nu moeten we op de zomer nog even wachten, dus daarom neem ik jullie mee naar de Zuid Afrikaanse zon en heb ik gekeken naar de verschillen tussen de barbecue en de braai. 

Verschillen

Braai is het Zuid Afrikaanse woord voor barbecue, maar toch is er een groot verschil tussen braaien en barbecueën. Zo barbecueën wij op kolen, terwijl de Zuid-Afrikanen eerst het hout branden totdat het kolen zijn geworden.
In Nederland is de barbecue meestal continue bezet en eten alle gasten gewoon rustig door. In Zuid-Afrika gaat dat anders. Daar leggen ze grote stukken vlees op de barbecue, die ze langzaam laten garen en het wordt pas gegeten als alles klaar is. 

Slowfood

Braaien is een vorm van slowfood. Het is ook helemaal niet gewenst dat de braai snel afgelopen is, het mag – graag zelfs! – de hele avond duren. Want wat is er fijner dan met goede vrienden of familie de hele avond samen zijn? In Zuid-Afrika zie je het dan ook niet snel gebeuren dat er snel een worstje en een satéstokje op de braai gelegd wordt en dat de plastic borden binnen het uur in de prullenbak verdwijnen.
Voor een echte braai moet je zeker 3 uur uittrekken…

Wie ziet zichzelf al zitten in Zuid Afrika aan een echte braai? Word je een keer uitgenodigd voor een braai? Met de do’s en don’ts die ik binnenkort deel weet je zeker dat je goed voorbereid bent.