En bijna ‘mogen’ we weer of moeten we vluchten. Hangt ervan af of je in het pro- of tegencarnaval kamp zit.

Vorig jaar heb ik in ieder geval mijn mooiste carnaval ooit beleefd. Niet in Oeteldonk of Kielegat, maar in Rio de Janeiro. De verschillen tussen hier en daar?

 

1)      Het weer. In Brazilië is het tijdens carnaval hartje zomer, dan smaakt een biertje toch nog net wat lekkerder….

2)      Kostuums. Grote, uitbundige of gekke kostuums zie je in Rio de Janeiro niet op straat. Ook niet fijn als je een warm kostuum aantrekt als het buiten 30 graden is. De meeste vrouwen lopen rond in een bikini en de mannen kiezen vaak voor een rokje, is ook zo lekker luchtig he?!

3)      De sfeer. Carnaval in Rio is te vergelijken met Koningsdag hier. De zon schijnt, het bier vloeit rijkelijk, de meeste wegen zijn afgesloten voor verkeer en iedereen danst en feest op straat. In Nederland speelt Carnaval zich vooral af achter de deuren van kroegen en cafés. Ook gezellig, maar anders…

4)      Eten. Op straat, in parken op het strand. Overal zie je groepen vrienden en familie picknicken of barbecueën. Geen barbecue voor mij daar, maar toch heb ik tijdens carnaval veel vlees gegeten. In een restaurant dat daar bekend staat als een Churrascaria. Er staat een kaart op je tafel die aan de ene kant groen is en aan de andere kant rood. Wijst de rode kant naar voren, dan weten de obers dat je even genoeg hebt. Wijst de groene kant naar voren, dan komen ze obers naar je tafel met vlees, en nog meer vlees en nog meer vlees… Net zo lang totdat jij de rode kant van de kaart weer laat zien. Heb jij de mazzel binnenkort naar Rio te gaan? Check dan deze top 10 grillrestaurants van Rio de Janeiro. https://www.tripadvisor.nl/Restaurants-g303506-c6-Rio_de_Janeiro_State_of_Rio_de_Janeiro.html Eet smakelijk! 

5)      De carnavalsparade. Dat waar Rio bekend om staat. Al ervaren de inwoners van Rio de Janeiro dat zelf heel anders. Het is een enorm toeristisch spektakelstuk geworden, maar daarom niet minder indrukwekkend. Ik was een van de gelukkige die in het Sambadromo zat en wat een happening is dat! Urenlang (van 09.00 tot 05.00 uur) komen de mooiste creaties voorbij en daar kan Nederland (helaas) echt niet aan tippen.

 

Alvast een hele fijne carnaval iedereen!