Half Nederland ligt deze zondag met een kater op bed. Of laat het een kwart zijn. Het andere kwart staat nu weer in de kroeg, Carnaval is tenslotte maar een keer per jaar…  Voor diegene die nu wel behoefte hebben aan tips hoe je de dag door moet komen. Hier komen ze!

Helaas is er geen enkele remedie die een kater volledig doet verdwijnen, maar iets van het leed kunnen we wel verzachten. Begin de dag met een goed ontbijt.
- Drink water, heel veel water.
- Geroosterd brood met honing
- Gekookt ei met een beetje zout
- Kamillethee
- Kiwi

Waarom?
Water is altijd goed. En nu vooral tegen de nadorst. Het activeert de stofwisseling en bevat magnesium: een echte kater-killer. Honing is een natuurlijke suiker en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel, die nu extreem laag is, weer wat op peil komt. Fruit, en met name kiwi’s, versterken dit effect. Het gekookte eitje geeft je weer wat energie, en daarmee hoop dat je het einde van de dag echt wel gaat halen…

En hou je het nog vol? Ga dan voor een gezonde lunch.
- Water, again
- Kippensoep met noedels
- Augurken gerold in rookvlees
- een appel

Water is nog steeds altijd goed. Het verlies aan mineralen zorgt ervoor dat je lichaam verlangt naar zout en zuur. De soep, de augurken (of iets anders zuurs?) en het rookvlees zorgen ervoor dat dit verlangen gestild wordt. Soep is licht verteerbaar, iets wat je nu maag nu wel kan waarderen na alle inspanningen om die enorme hoeveelheden alcohol te verwerken. De noedels en de kip leveren de nodige koolhydraten en proteïnen die wat van je honger stillen. Dus probeer echt van die vette hap af te blijven, ook al zegt alles in je dat je toch voor die pizza en chips moet gaan, don’t! Hierdoor duurt de kater alleen maar langer, want hoe kan je maag en die alcohol en die vette hap tegelijk afbreken?

We gaan de goede kant op, het einde van de dag is in zicht. Voordat je gaat slapen, mag je nog lekker een keer opscheppen.

- Water, ja, that’s is wat het drinken betreft
- Salade met gerookte zalm en peultjes
- Asperges met gerookte ham
- Meergranen stokbrood met tapenade

Vis is altijd goed voor en zalm in het speciaal. In zalm zit visolie die de maag helpt bij het afbreken van alcohol. Peulvruchten zijn een gezonde variant om je honger te stillen en de aminozuren en mineralen in asperges zorgen ervoor dat je snelle herstelt van een kater. Dus asperges bij het ontbijt mag ook!
Een stokbroodje met tapenade is gewoon lekker en dat heb je wel verdiend vandaag!