Deze maand stel ik jullie graag voor aan Ron van den Broek, een van de aangesloten slagers bij Barbecuecompleet. Hij zit al ruim 41 jaar in het slagersvak en heeft genoeg ervaring om mij en jullie wat goede tips te geven…

Wanneer wist je dat je slager wilde worden? 
“Vanaf mijn zestiende. Ik werd afgekeurd voor de opleiding verkeerspolitie en moest iets anders verzinnen. Mijn vader werkte in een slachthuis en zag mij wel bij een slager werken. Hij ging voor mij op zoek en zo werkte ik niet veel later bij een slager. Ik vond het in die tijd allemaal prima, maar ik vond het telkens leuker worden. Het was toen al heel divers, op een andere manier dan nu, maar veranderingen blijven. Ik ben nu 41 jaar verder en het blijft een interessant vak.”

Wat maakt slager voor jou het mooiste beroep dat er is? 
“Zoveel! De diversiteit, het werken met een mooie kwaliteit vlees, lekkere producten maken en omgaan met de klanten. Ze adviseren, wat humor erbij en ook regelmatig een luisterend oor omdat je soms voelt dat mensen daar behoefte aan hebben en je daarvoor bedanken als ze weggaan.”

Wat is in de afgelopen jaren de beste verandering in het slagersvak geweest? 
Ik denk toch het naar voren halen van ons ambacht. Transparantie en de consument steeds meer te betrekken bij ons vak door open te zijn, bij je binnen laten kijken, openstaan voor vragen en laten weten dat je voor duurzaam en dierenwelzijn gaat.”

Welke innovaties verwacht je nog, ofwel hoe ziet de slagerij er over 20 jaar uit?
“ 
Die glazen bol heeft niemand helaas,en die zal er ook nooit komen. Ik hoop dat er over 20 jaar nog veel mooie ambachtelijke slagerijen zijn of dat het zelfs is toegenomen. En er zullen dan zeker de nodige innovaties zijn geweest, dat brengt de tijd met zich mee. Zelf ben ik dan 77, als het lukt mag ik misschien nog ergens een dagje mee helpen.”

Als je tijdens je werk stiekem iets ‘snoept’ uit eigen slagerij, wat ‘snoep’ je dan?
“Snoepen is wel een beetje verplicht. Als er iets nieuws binnenkomt, moeten wij dat eerst even proeven.  Echt stiekem snoepen doe ik het liefst van heerlijk gekruide kippendijen of spareribs uit de oven.”

Als je gaat barbecueën, welke muziek wil je er dan bij horen? 
Mijn persoonlijke muziekkeuze is divers, maar bij een mix van Mumford&Sons, U2, Coldplay en Leonard Cohen bakt het erg lekker weg.”

Wat is de grootste barbecuefout? 
“De grootste barbecuefout is helaas vaak geduld en aandacht, of eigenlijk een gebrek daaraan. Vaak rommelt men maar wat aan op een barbecue die nog niet de juiste temperatuur heeft. Of het vlees wordt niet regelmatig genoeg gekeerd of verplaatst met als resultaat te rauw,verbrand vlees.”

Wat is jouw best bewaarde geheim voor een goed stuk vlees dat je nu toch met ons wilt delen?
“Een geheim is een groot woord, noem het maar een tip. Wat ik net heb verteld; geef je vlees aandacht en een beetje liefde op de barbecue en om een goede “barbecue compleet” te maken: ga voor kwaliteit. Persoonlijk eet ik het vlees het liefst met wat enkelvoudige kruiden, bijvoorbeeldmet een beetje zeezout en grof gemalen peper. Een randje vet snij je er later af, want dan blijft de vleessmaak behouden. Enjoy!”