Een 'oergerecht' van de barbecue, heerlijke spareribs! Zie hieronder het recept en kijk uit dat je je vingers er niet bij opeet ;)
Het kost wat tijd, maar als je heerlijk in de zon staat, met een muziekje op de achtergrond en omringd door vrienden is dat alleen maar een feest!

 

VOOR 6-8 PERSONEN

BEREIDINGSTIJD: 20 MIN.

MARINEERTIJD: 30 MIN.

GRILLMETHODE: INDIRECTE EN DIRECTE LAGE WARMTE (150-160 °C)

GRILLTIJD: 2¾-3¼ UUR

 

VOOR DE MARINADE

250 ml zoete chilisaus (toko)

250 ml water

geraspte schil van 3 onbespoten limoenen

5 el versgeperst limoensap

4 grote knoflooktenen, gepeld

4 el sojasaus

3 el grofgehakte verse gember

1 el grof zeezout

 

Drie baby back ribs van de karbonaderib, van elk 1-1,25 kg

1. Pureer de ingrediënten voor de marinade ongeveer 1 min. in een mixer of met de staafmixer. Zet daarvan 250 ml apart om het vlees te bestrijken op de grill.


2. Verwijder het dunne vel van de rugzijde van de ribben. Zout de ribben aan de vleeskant en bestrijk ze met de rest van de marinade. Laat de ribben op kamertemperatuur minstens 30 min. rusten. Bereid de barbecuevoor op indirecte lage warmte.

 

3. Borstel het grillroosters schoon. Leg de ribben met de beenderkant naar onderen op elkaar en gril ze 45 min. boven indirecte lage warmte met gesloten deksel.

 

4. Leg de ribben naast elkaar op de barbecue. Bestrijk de vleeskant met een deel van de marinade. Stapel de ribben opnieuw met de beenderkant naar onderen op, verplaats nu de bovenste ribben naar onderen, de onderste naar het midden en de middelste naar boven. Gril ze nog 45 min. boven indirecte lage warmte met gesloten deksel.

 

5. Spreid de stapel opnieuw uit. Bestrijk de vleeskant van de ribben met marinade. Stapel de ribben met de beenderkant naar onderen op en verplaats de bovenste ribben naar onderen, de onderste naar het midden en de middelste naar boven. Gril ze 1-1,5 uur boven indirecte lage warmte met gesloten deksel. Wissel in deze derde ronde de plaats van de ribben in de stapel af en toe, zodat de al meer gebruinde in het midden en de minst gebruinde boven liggen. Bestrijk bij het wisselen de vleeskant steeds met marinade.

 

6. Leg de ribben met de beenderkant naar onderen naast elkaar boven directe lage warmte op het grillrooster. Bestrijk ze met wat marinade en gril ze nog 10-15 min. tot het vlees erg zacht is en ongeveer 6 mm van de botuiteinden uitsteken. Draai ze af en toe zodat ze niet aanbranden.

 

7. Leg de ribben op een bakblik, dek ze af met aluminiumfolie en laat ze 15 min. rusten. Snijd de ribben los en serveer warm.

 

Recept: weber.com