Natuurlijk weet ik ook wel dat een glaasje teveel niet de beste keuze is voor je gezondheid, maar toch is dit een bericht dat ik even wilde delen. Want wijn stimuleert je hersenactiviteit blijkbaar méér dan het oplossen van hogere wiskunde.

Dr Gordon Shepherd, een neurowetenschapper aan de Yale School of Medicine, heeft onderzoek gedaan naar het effect van wijn op je hersenen, voor zijn boek Neuroenology: How The Brain Creates The Taste of Wine. En je raadt het al, wijn heeft een verrassend positieve uitwerking op de activiteit die hier gemeten wordt.

Dr. Shepherd vertelde aan The Times dat het drinken van wijn de hersenactiviteit stimuleert: ‘Drinkingwineengages more of ourbrainthananyother human behaviour.’

 

Een glaasje wijn drinken blijkt zelfs een betere hersentraining te zijn dan een moeilijk wiskundig probleem oplossen. Hoe dat komt? Dr. Shepherd legt uit dat je hersenen flink moeten werken om wijn te herkennen: ‘The taste is not in thewine; the taste is createdbythebrain of thewine taster. The molecules in winedon’t have taste or flavour, but whentheystimulateour brains, thebraincreates flavour thesame way itcreates colour.’

 

Wat betreft je gezondheid, blijven de slechte effecten van (overmatig) alcoholgebruik natuurlijk wel bestaan. Toch laat het ons nét wat beter voelen over dat glaasje van afgelopen weekend…