Deze maand stel ik jullie graag voor aan Wouter Irik, een van de aangesloten slagers bij Barbecuecompleet en sinds juni 2016 trotse eigenaar van Slagerij Wouter Irik in Callantsoog. Zo deelt hij onder andere zijn favoriete barbecuemuziek en hij heeft een hele goede tip… Lees snel verder.

Wanneer wist je dat je slager wilde worden?
“Eigenlijk pas toen ik werk zocht. Er was op dat moment werk beschikbaar in de slagerij van een supermarkt in mijn woonplaats. Na een paar maanden kreeg ik daar de opleiding tot slager aangeboden en dat leek me wel wat. Ik heb nog een aantal jaren in die supermarkt gewerkt en daarna ben ik gaan werken bij een slagerij die gericht was op horeca en instellingkeukens. Daar was ik werkzaam op de verkoop en de inkoopafdelingen. En nu ben ik sinds 2016 eigenaar van mijn eigen slager in Callantsoog. Een perfecte combinatie, want ik heb zowel ervaring in het bereiden van vlees als in de inkoop en verkoop.”

Wat maak slager voor jou het mooiste beroep dat er is?
“Het mooiste van het vak vind ik de veelzijdigheid. Werken met mooi vlees, klanten adviseren en spreken met tevreden klanten. Het weerzien van klanten geeft een dankbaar gevoel.”

Wat is in de afgelopen jaren de beste verandering in het slagersvak geweest?
“De beste verandering in mijn ogen is het onderscheid dat tegenwoordig gemaakt wordt. Ambachtelijke slagers onderscheiden zich van andere grote aanbieders in vlees.
Waar vroeger de grote aanbieders ook nog een ambachtelijke uitstraling hadden door een inpandige slagerij, is dit nu verdwenen. Dit biedt kansen voor de echte slager. Je klanten laten zien wat je doet, en praten over de processen. Je merkt de interesse bij de klanten. De vraag waar het vlees vandaan komt, wordt telkens belangrijker.”

Welke innovaties verwacht je nog, ofwel hoe ziet de slagerij er over 20 jaar uit?
“Over 20 jaar hoop ik dat mijn eigen slagerij groter is geworden. Met meer ruimte om de processen te laten zien. Ik droom van een open slagerij. Het vlees snijden en/of worst maken te midden van de klanten. Dat moeten ze zien, daar komen ze voor terug.”

Als je tijdens je werk stiekem iets ‘snoept’ uit eigen slagerij, wat ‘snoep’ je dan?
“Tijdens het werk eet ik tussendoor veel van mijn huisgemaakte producten. Je moet natuurlijk weten wat je verkoopt! Grillworst en gekookte metworst is makkelijk om tussendoor te snoepen. Ik probeer klanten ook veel te laten proeven met producten die ze normaal niet zouden kopen. We proeven dus samen met de klant.”

Als je gaat barbecueën, welke muziek wil je er dan bij horen?
“Tijdens het barbecueën luister ik vaak wat relaxte muziek en echte zomerse muziek. Buena Vista Social Club is wel een topper. Ik heb weinig met Cuba, maar deze muziek past er gewoon goed bij.”

Wat is de grootste barbecuefout?
“De grootse barbecuefout is in mijn ogen een slecht vuur. Vaak willen mensen te snel van start. En ligt het vlees boven kolen die nog niet heet zijn en het vlees uitroken. Het juiste vuurtje is van groot belang.”

Wat is jouw best bewaarde geheim voor een goed stuk vlees dat je nu toch met ons wilt delen?
“Ik heb eigenlijk geen geheimen, wel een hele goede tip. Hou op de barbecue ruimte over om het vlees even te parkeren. Dus niet overal kolen laten ontbranden. Zo kan je alles goed beheersen en verbrandt het niet.
Het lekkerste stuk vlees is in mijn ogen Picanha (Staartstuk) van het rund. Een groot stuk vlees op de BBQ met super veel smaak.”