6 gedragsregels die je moet weten voor je eerste Zuid-Afrikaanse ‘braai’

 

Stel, je bent op vakantie in Zuid-Afrika en wordt uitgenodigd voor een echte Zuid-Afrikaanse braai. Altijd doen! Maar bereid je wel even voor. Met deze do’s en don’ts kan het niet misgaan.

 

1)    Een braai is absoluut niet hetzelfde als een barbecue

Zuid-Afrikanen zullen het als een grote belediging zien wanneer hun braai vergeleken wordt met onze barbecue. Braaien is een levensstijl, het is veel meer dan alleen het eten van vlees. Wat braaien dan precies is kun je in mijn vorige blog (interne link) lezen.

 

2)    Dresscode

Is er een speciale dresscode voor een braai? Nee, niet echt. Lekker casual. Slippers, een korte broek en een trui voor als het ’s avonds wat afkoelt. No big deal!

 

3)    Wat neem ik mee naar een braai?

Zoals het bekende fenomeen BYI (BringYourOwn) hebben ze in Zuid Afrika aan braaivariant bedacht; Bringand Braai. De organisator (de braaimaster, yes deze titel is meer dan verdiend als je je in Zuid Afrika over het vlees ontfermt) zorgt voor de locatie en de apparatuur. Alle genodigden nemen hun eigen vlees en drinken mee. Lijkt mij een eerlijke verdeling.

 

4)    Kip is geen vlees

Althans, in de ogen van Zuid-Afrikanen niet. Wil je dus het liefst meteen met de ‘grote jongens’ mee doen, neem dan iets stoers als spareribs of biefstuk mee. Als er op de uitnodiging staat dat er voor vlees wordt gezorgd, neem dan iets mee als een flesje wijn, een salade of braai breads. Een soort sandwich met kaas, ui en tomaat.

 

5)    De tijd

De Zuid-Afrikanen nemen het iets minder nauw met de tijd dan wij gewend zijn. Als de braai om 15.00 uur start, zorg dan vooral dat je er niet om 15.00 uur bent. Je bent gegarandeerd de enige. Daarnaast duurt de Zuid Afrikaanse braai aanzienlijk langer dan dat wij gewend zijn, dus je zit wel eventjes… Meestal komen alle gasten in de loop van de dag een voor een binnen druppelen.

 

6)    Het verloop van de braai

Zoals ik in mijn vorige blog al beschreven heb, zijn er een aantal verschillen tussen de braai en de barbecue. Het is absoluut notdoneom direct aan te vallen als er een stuk vlees klaar is. Er wordt gewacht tot al het vlees goed gegaard en omgedraaid is om vervolgens alles tegelijk op te eten.